Forholdsregler ved maritime aktiviteter, fx havkajak på Sportsefterskolen Sjælsølund
De maritime aktiviteter på Sportsefterskolen Sjælsølund, følger de gældende regler og retningslinjer fra Søfartsstyrelsen. Som udgangspunkt betragtes kano og kajakaktiviteter i forbindelse med undervisningen som ”oplæring i sejlads”, jf. Søfartsstyrelsens definition. I dagligdagen tages udgangspunkt i retningslinjerne fra Dansk Kano & Kajak Forbund (DKF) EPP1 + EPP2 niveau i Havkajak. Hvilket giver mulighed for at gennemføre kajakaktiviteter fra april til oktober hvor vandtemperaturerne, målt på en meters dybde, minimum er 10 grader.
På Sportsefterskolen Sjælsølund er vores havkajaksæson fra 1. maj til 1. oktober.
Derudover har vi valgt at skærpe Søfartsstyrelsens anvisninger op, således vi ikke ror havkajak under følgende omstændigheder:
- Vand under 17 grader skal der anvendes våddragt og svømmevest.
- Vind over 6 m/s laves der ikke havkajakaktiviteter
- Vand under 13 grader laves der ikke havkajakaktiviteter
Undervisning
Al undervisning og ture foregår som udgangspunkt i kystnært og kendt farvand og altid under opfyldelse af nærværende sikkerhedsinstruks.
Det er en forudsætning at eleverne forudgående for aktiviteterne orienteres omkring de sikkerhedsforanstaltninger der ligger til grund for gennemførselen og at deltagelse sker på frivillig basis, med reel mulighed for at kunne fratræde aktiviteten.
Eleverne har forud for aktiviteten gennemgået en svømmeprøve, i åbent hav, med svømmevest. Distancen på svømmeprøven er 400 m, og bliver overvåget af to instruktører.
Forløb
Havkajak forløbet starter med vandtilvænning, i makkerpar. Denne øvelse er for at vænne eleverne til vandet, så alle er trygge ved vandet og alle skal kunne komme ud af kajakken, hvis den vælter.
Derefter bliver eleverne undervist i makkerredning, som trænes til alle elever kan udføre den tilfredsstillende.
Vi ror kun ture i lukket farvand, hvor der altid vil være mulighed for at svømme i land.
Eleverne ror kun i makkerpar, og må ikke ro ud alene.
Forventninger til instruktører på maritime aktiviteter
- At man er uddannet havkajakinstruktør efter retningslinjerne fra DKF
- At man er bekendt med den aktuelle vejrudsigt/farvandsudsigt (fx www.windfinder.com) og planlægger efter denne forud for sin undervisning
- At instruktøren er uddannet i at afgive førstehjælp og eller livredning
- At man altid bærer godkendt svømmevest og er påklædt efter vejr, vind og vandtemperaturer (f.eks. våddragt og rojakke)
- At man er udstyret med anvendeligt og passende sikkerheds- og alarmeringsudstyr, som minimum fuldt opladet mobiltelefon i vandtæt cover samt nødfløjte samt bugseringsudstyr
- At der tages specifikke hensyn ved deltagere med særlige behov
- At der altid sejles kystnært og under hensynstagen til lokale forhold
- At forløbet gennemføres med én instruktør pr. 8 elever